Ceny na kolejích Vysoké školy báňské-Technické univerzity Ostrava (VŠB-TUO) se podle mluvčí univerzity Kláry Janouškové drží už třetím rokem na stejné úrovni, od 2100 do 2800 korun za měsíc. Nejvíce studenti zaplatí za pokoj s kuchyňským koutem, dražší jsou i pokoje po rekonstrukci. Koleje nabídnou jako loni ubytování pro 3074 studentů. Nedávno se ale snížil počet třílůžkových pokojů. "Reagovali jsme tak na požadavky studentů po komfortnějších pokojích. Nyní můžeme také vyhovět studentům, kteří si přejí bydlet samostatně," uvedla mluvčí.

"Největší novinkou je pokrytí kolejí kvalitní wifi sítí. Letos začínáme a každý rok takto zkvalitníme jednu budovu. Doteď byl internet přístupný kabelově," řekla Janoušková. Podle ní se také na jedné z budov nyní mění okna a opravují pokoje. Koleje jsou během akademického roku naplněny z 80 až 90 procent, zbývající kapacitu škola využívá pro hosty, kteří se účastní seminářů, konferencí či jiných akcí pořádaných VŠB-TUO.

Také kapacita Vysokoškolských kolejí Jana Opletala, které využívají studenti Ostravské univerzity, zůstala stejná, tedy 564 lůžek včetně 12 hostovských míst. "Snažíme se kapacitu co nejvíce vytěžovat, což se nám dlouhodobě daří, i díky nízkým cenám. Pro letošní rok zůstávají ceny stejné. Nezvedali jsme je od roku 2013," uvedl mluvčí univerzity Adam Soustružník. Studenti zaplatí od 1895 do 2460 korun na měsíc.

"Koleje se nám daří ze startu akademického roku dlouhodobě zaplňovat do plné kapacity. V průběhu akademického roku se samozřejmě vytíženost snižuje. Studenti si hledají privátní bydlení v centru Ostravy či v blízkosti daných fakult," doplnil mluvčí.

Koleje Ostravské univerzity letos neuskutečnily žádné větší investice či rekonstrukce a neplánují je ani pro následující rok. Provádějí jen běžnou údržbu a opravy, jako je částečná výměna nábytku a matrací nebo malování. Škola ale do budoucna zvažuje významnější renovaci kolejí. Pokud se jí podaří získat peníze, začala by nejdříve v roce 2018.

Téměř naplněnou ubytovací kapacitu má již i nově otevřený soukromý studentský Kampus Palace, který vznikl přestavbou části zchátralého hotelu Palace na Smetanově náměstí v centru Ostravy. Nabízí 208 lůžek a studenti za ubytování zaplatí od 2200 do 4000 korun měsíčně.