Omezit počet poslaneckých mandátů jednokomorového Lidového shromáždění ze současných 240 na navrhovaných 120 lze jedině schválením změny ústavy, k čemuž je nutný souhlas kvalifikované většiny zákonodárců. Referendum o tom rozhodovat nemůže, konstatoval ústavní soud.

Ze seznamu šesti otázek rovněž vyškrtl zavedení elektronického hlasování. Důvodem je skutečnost, že se o tom hlasovalo (kvůli nedostatečné účasti neúspěšně) už minulý rok a zákon připouští referendum o stejné věci s nejméně dvouletým odstupem.

Neprošel ani návrh hlasovat o zavedení lidových voleb regionálních náčelníků policie. Ústavní soud podle novinite.com upozornil, že volby vyšších policejních činitelů by předpokládaly i předvolební kampaň, což by otevřelo cestu pro zasahování zainteresovaných politických a ekonomických skupin do tohoto procesu.

Referendum, které se musí konat zároveň s prezidentskými volbami, plánovanými na říjen, se tedy bude týkat jen zavedení povinné účasti ve volbách, zavedení většinového volebního systému a omezení státních dotací politickým stranám v závislosti na počtu hlasů získaných ve volbách.