Záchranné týmy složené z vojáků a policistů pomáhají z gumových člunů i vrtulníků evakuovat množství ohrožených lidí z korun stromů a ze střech zatopených domů, sdělil nepálský mluvčí ministerstva vnitra. Valící se vodní masa páchá na mnoha místech země velké škody. Místní televizní stanice například vysílaly záběry z města Butvalu, na nichž je vidět, jak rozvodněná řeka Tinau strhla mohutný visutý most.

Nepál se přitom stále ještě zcela nevzpamatoval z loňského ničivého zemětřesení, které přineslo smrt téměř 9000 Nepálcům a miliony dalších připravilo o domov. Armáda musí vzhledem k současné situaci zintenzivnit distribuci potravinové pomoci postiženým lidem.

V Indii záplavy neustále živené vydatnými dešti už postihly téměř 1,7 milionu obyvatel. Kritická situace je nadále ve státu Ásám na severovýchodě země, kde ze břehů vystoupila řada toků. Podle ministerstva lesního hospodářství je skoro celý stát s výjimkou několika okresů pod vodou. Úřady dnes sice hlásí určitou úlevu od neustálého deště, nicméně armáda pokračuje v urychlené evakuaci obyvatel z ohrožených míst.

Ásámské úřady sdělily, že pro lidi, kteří přišli o střechu nad hlavou, bylo otevřeno na pět set dočasných útočišť a více než 150 distribučních táborů.