Rinpočheho neteř tvrdí, že se rozhodla uprchnout z Číny proto, aby řekla světu pravdu o strýcově smrti. Rodina si myslí, že jej v čínském vězení umučili.

"Nevěříme tomu, co říká Čína, a požadujeme důkladné vyšetření strýcovy smrti," řekla Lhamo. Čínští představitelé rodině tvrdili, že Rinpočhe zemřel na následky infarktu. K aktuálním obviněním se čínská strana zatím nevyjádřila.

Lhamo říká, že strýc její matce během návštěv ve věznici sdělil, že jej opakovaně bili a nechávali hladovět. Ostatní mniši z věznice jim řekli, že na jeho mrtvém těle viděli černé nehty a hlubokou dutinu za hlavou.

Rodina byla o smrti pětašedesátiletého Rinpočheho informována loni v červenci. Nedostala však lékařskou zprávu o okolnostech smrti. Tělo si směla prohlédnout jen chvíli a až poté, co se Lhamo pokusila demonstrativně oběsit.

Rinpočhe byl odsouzen v roce 2002, původně k trestu smrti, později změněném na doživotí a ještě později na 20 let vězení. Čínské úřady jej vinily z terorismu a podněcování separatismu v souvislosti s výbuchem v západočínském městě Čcheng-tu. Rinpočhe opakovaně tvrdil, že je nevinný a na Západě byl označován za politického vězně. V minulosti se jej zastávali rovněž aktivisté a politici z České republiky, včetně bývalého senátora a ministra vnitra Jana Rumla.

Neteř Rinpočheho uprchla z Číny do severoindického města Dharmsály, kde je exilové sídlo dalajlamy, nejvyššího náboženského představitele tibetského buddhismu. Do Dharmsály dorazila v neděli po čtrnáctidenní cestě přes Nepál, na které ji pomáhali převáděči. Podle AP jim zaplatila 9700 dolarů (téměř 237.000 Kč).