Podle agentury Anadolu jsou zadrženými generálmajor Cahit Bakir, který velel tureckým silám v mezinárodních jednotkách NATO v Afghánistánu, a brigádní generál Sener Topuc, velitel výcvikového a školícího střediska v Kábulu. Oba byli zadrženi na mezinárodním letišti v Dubaji na útěku z Afghánistánu díky spolupráci s úřady Spojených arabských emirátů.

V Turecku bylo od neúspěšného pokusu o puč, který si vyžádal na 246 obětí a přes 2000 zraněných, zatčeno už asi 13.000 podezřelých - včetně vojenských důstojníků, soudců a zaměstnanců státní správy. Za mřížemi se ocitlo i skoro 300 příslušníků prezidentské stráže, což je zhruba desetina této elitní jednotky, a také přes 125 generálů a admirálů.

Turecká vláda ze zosnování puče obviňuje duchovního Fethullaha Gülena, který žije v USA. Jeho příznivce v Turecku se vláda snaží odstranit v rámci rozsáhlých čistek. Více než 50.000 vojáků, policistů, soudců, prokurátorů nebo učitelů již bylo zatčeno či propuštěno z práce. Mezi nimi je na 2000 soudců a prokurátorů, ale také přes 20.000 učitelů.

V Turecku nyní platí výjimečný stav, který mimo jiné umožňuje prezidentovi Recepu Tayyipovi Erdoganovi vládnout pomocí dekretů. Dekretem už prezident mimo jiné prodloužil na 30 dnů období, kdy podezřelý smí být zadržován bez vznesení obvinění.