Hollande měl podle původních plánů jednat se Zemanem a Sobotkou v rámci své třídenní cesty po pěti evropských zemích, jejímž cílem mělo být posílení evropské spolupráce po britském referendu o odchodu z Evropské unie. Premiér Sobotka na twitteru uvedl, že s Hollandem bude ve středu mluvit o změnách ve fungování Evropské unie. "Prioritou musí být bezpečnost a také prosperita Evropy," uvedl na sociální síti.

Sobotka chce s francouzským prezidentem hovořit i o sbližování ekonomické a životní úrovně mezi staršími a novými členskými zeměmi unie. "Také bych rád zdůraznil potřebu posílení ochrany vnějších hranic EU, důsledný boj s terorismem a také otázku vzniku společné evropské armády," uvedl v tiskové zprávě.

Bezpečnostní situace se bude probírat i na Hradě. "Témata jednání jsou jednoznačná: teroristické útoky v EU, migrační krize, budoucnost EU po brexitu," sdělil ČTK Ovčáček. Hollanda čeká po poledni uvítání na Pražském hradě, poté spolu se Zemanem budou jednat mezi čtyřma očima. Součástí programu je i pracovní oběd, dodal Ovčáček.

Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula dnes po jednání tripartity Sobotku požádal, aby s Hollandem probral i možnou stávku v kolínské automobilce TPCA. Tamní odbory ji před dvěma týdny odhlasovaly, ale o vyhlášení zatím nerozhodly. Trvají na zvýšení mezd o 1350 korun, vedení firmy už dříve rozhodlo o zvýšení o 700 korun.

Zeman se s Hollandem sešel v září 2014 při své návštěvě Paříže, kdy svůj protějšek pozval na návštěvu Prahy. Sobotka se s francouzským prezidentem setkal letos v březnu. Francie dlouhodobě patří mezi pětici nejvýznamnějších obchodních partnerů Česka, na celkovém obratu českého zahraničního obchodu se podílí přibližně čtyřmi procenty.

Hollande své původní plány změnil kvůli událostem z předminulého čtvrtka v Nice, kde útočník v kamionu najel do davu při oslavách státního svátku. Nejméně 84 lidí útok nepřežilo, celkem 308 dalších utrpělo zranění.