"Počet usmrcených a zraněných civilistů dosáhl nejvyšší úrovně od roku 2009, kdy OSN začala oficiální zprávy vydávat," uvedla UNAMA. Proti prvnímu pololetí loňského roku jejich počet vzrostl o čtyři procenta. Rok 2015 byl přitom považován za zvlášť krvavý, protože následoval po ukončení bojové mise zahraničních jednotek (ke konci roku 2014) a převzetí odpovědnosti za bezpečnost v zemi afghánskými silami.

Dětí bylo od začátku letošního roku do června zabito v afghánském konfliktu 388, dalších 1121 bylo zraněno. OSN to označila za "alarmující a ostudné".

Statistika svědčí o stále se zhoršující bezpečnostní situaci v Afghánistánu, kde povstalecké hnutí Taliban stupňuje své aktivity a dobývá další území. Na východě země se navíc pokouší získat pozice i teroristická organizace Islámský stát (IS), která se přihlásila i k víkendovému sebevražednému atentátu v Kábulu. Při něm přišlo o život 80 lidí, převážně civilistů. Ti do statistiky ještě započítáni nejsou.

Největší, téměř šedesátiprocentní podíl na civilních obětech nesou podle UNAMA stále islamisté, tedy Taliban a IS. Zásadně se ale zvýšil počet civilistů, kteří zahynuli vinou vládních vojáků - těch je 22 procent, píše ve zprávě nevojenská asistenční mise OSN v Afghánistánu. Důvodem jsou zesílené letecké útoky proti rebelům a používání silných výbušnin v pozemních střetech.

Dvě procenta civilních obětí mají na svědomí zahraniční jednotky, které v zemi zajišťují podporu a výcvik afghánským silám. Zbývající počet mrtvých a zraněných, zhruba 17 procent, nelze připsat žádné z bojujících stran. Většinu dětí usmrtily nastražené výbušniny.

Válka v Afghánistánu začala v roce 2001, kdy bylo s pomocí mezinárodních jednotek vedených Spojenými státy svrženo islamistické hnutí Taliban. UNAMA registruje civilní oběti od roku 2009, od té doby napočítala 22.941 mrtvých a 40.993 zraněných civilistů.