Nejvíce studentů letos přicestovalo z Německa, Tchajwanu a Španělska. Nejstarším účastníkem je dvaasedmdesátiletý Američan, jako nejmladší se na letní školu přihlásila devatenáctiletá studentka z Ázerbájdžánu. "Účastníci jsou často studenty bohemistiky či slavistiky, tlumočníci a lidé, kteří u nás studují nebo se studovat chystají. Přijíždějí i ti, kteří v České republice pracují a potřebují znát češtinu z profesních důvodů, nebo lidé, jejichž předci pocházejí z České republiky," uvedla tajemnice školy Lenka Horutová.

Češtinu budou mít studenti pět vyučovacích hodin denně, čekají je také konverzace, cílený jazykový trénink, ale i přednášky o českém jazyce, literatuře, historii a kultuře. "Připraven je i oblíbený fonetický seminář korektivní výslovnosti, který je letos rozšířen na celý měsíc. Nově studentům nabídneme také překladatelský, konverzační a gramatický workshop," uvedl ředitel školy Petr Pořízka. Zájemci mohou navštěvovat také doplňkové kurzy ruského a polského jazyka. Celkem mají k dispozici více než dvacet lektorů.

Učení studentům z celého světa odlehčí řada doprovodných aktivit. Několikrát týdně je čeká videoprojekce českých filmů s anglickými titulky a s komentáři o jejich vzniku, tvůrcích a hercích. "Každoročně rovněž pořádáme týdenní divadelní workshop za účasti herců Moravského divadla se závěrečným představením a folklórní večer s cimbálovou muzikou, jemuž předchází nácvik polky a dalších tanců i lidových písní," doplnil Pořízka. Vypravit se budou moci i na výlety do širokého okolí.

Třicátý ročník Letní školy slovanských studií potrvá v Olomouci do 21. srpna, koná se v prostorách Uměleckého centra Univerzity Palackého. Obdobné kurzy se konají například také v Praze či Brně.