Mezi zadrženými je také skoro 300 členů prezidentské stráže, což je více než desetina sboru. "Už nebude žádná prezidentská stráž. Není k tomu důvod, není to třeba," řekl Yildirim televizi A Haber. Stráž tvoří asi 2500 vojáků, 283 z nich ale skončilo ve vazbě kvůli podezření, že se podíleli na puči proti Erdoganovi.

V Turecku nyní platí výjimečný stav a Erdogan může vládnout pomocí dekretů, což už také činí. Dekretem nařídil uzavřít 15 univerzit a 934 dalších škol a také 109 studentských kolejí. Na 30 dnů také prodloužil období, kdy podezřelý smí být zadržován bez vznesení obvinění.

V zemi pokračují rozsáhlé personální čistky, jejichž cílem je zlikvidovat příznivce duchovního Fethulaha Gülena, který je podle Ankary osnovatelem puče z 15. července. Čistky se dotkly více než 50.000 vojáků, policistů, soudců, prokurátorů nebo učitelů, kteří byli buď zatčeni, propuštěni z práce či odvoláni z funkcí.

Erdogan dnes řekl, že mezi zadrženými je 8838 vojáků, 2101 soudců a prokurátorů, 1485 policistů, 52 místních představitelů a 689 civilistů. V projevu, který ukazovaly televize umístěné na veřejných prostranstvích, prezident rovněž prohlásil, že mezi zadrženými členy bezpečnostních sil je 5863 generálů a 282 policejních důstojníků.

Ministr spravedlnosti Bekir Bozdag řekl, že v listopadu bude jmenováno 3000 soudců a prokurátorů a že je dost lidí schopných nahradit odvolané osoby. "Chtěli jsme v listopadu jmenovat 1500 soudců a prokurátorů, vzhledem k nedávným událostem jich budeme jmenovat 3000," řekl ministr. Mezi jmenovanými bude 800 současných soudců a prokurátorů a 2200 zbylých budou absolventi právnických škol.

Ministr školství Ismet Yilmaz uvedl, že odvolaným učitelům a profesorům byly odebrány licence a že vláda se chystala nové učitele jmenovat v únoru příštího roku, avšak teď jmenování urychlí.