Nejméně 14 mrtvých a 31 zraněných má dnes na kontě pěší sebevražedný atentátník, který se odpálil u jednoho z rušných kontrolních policejních stanovišť u vstupu do šíitské čtvrti Kázimíja. Podle nejmenovaného policejního důstojníka, kterého citovala agentura AP, zabil nejméně deset civilistů a čtyři policisty.

Tři další civilisté zahynuli a 11 utrpělo zranění při výbuchu nálože na venkovním tržišti ve čtvrti Abú Ghrajb.

K útoku v Kázimíji se v prohlášení umístěném na webu obvykle využívaném extremisty přihlásilo radikální hnutí Islámský stát (IS). Radikálové z této sunnitské organizace se přihlásili k většině minulých útoků, při nichž byli terčem hlavně policisté, vojáci a šíitské obyvatelstvo. Při útocích 3. července v irácké metropoli zabili přes 290 osob, což byl jeden z nejtragičtějších dnů v Iráku od násilností, které se odehrávaly za invaze zahájené v roce 2003.

Samozvaný Islámský stát čelí ofenzivě irácké armády a jejích spojenců na mnoha místech a přišel o značnou část území, jež se mu v Iráku podařilo od roku 2014 obsadit. Bagdád nyní připravuje rozhodující boj o dvoumilionové město Mosul.