"Připusťte skutečnost a zbytečně nepoužívejte vaši sílu a neukazujte vaše svaly. Raději ukončete okupaci. Náš vzkaz Američanům a jejich spojencům je následující: afghánští muslimové se nebojí vaší síly ani vašich triků. Považují mučednictví v boji proti vám za cíl svého života. Nečelíte skupině či frakci, ale národu. Nevyhrajete," napsal podle AFP lídr Talibanu.

Písemné vyjádření zaslané redakcím přišlo krátce před závěrem muslimského svátku ramadán. Taliban pravidelně vydává prohlášení u příležitosti velkých muslimských svátků.

Asi padesátiletý a dosud méně známý duchovní Achúndzáda pokračuje se svými muži v tradiční "jarní ofenzívě", kterou jeho předchůdce vyhlásil v polovině dubna. Taliban zvýšil počet operací ve východním Afghánistánu a přihlásil se k několika atentátům v Kábulu. Při posledním z nich ve čtvrtek přišlo o život 32 policistů.

Taliban vládl v Afghánistánu v letech 1996 až 2001, než ho svrhla americká invaze. USA do Afghánistánu vstoupily proto, že Taliban podle nich poskytoval útočiště představitelům teroristické sítě Al-Káida, která podle Washingtonu stála za útoky na New York a Washington z 11. září 2001.