"Myslím si, že každý člověk by měl zvednou zadek a účastnit se voleb ve volební místnosti a alespoň tímto minimálním vynaložením energie projevit zájem o osudy své země," řekl Zeman. Zároveň zopakoval, že je pro zavedení volební povinnosti, jako tomu je například v Belgii, Lucembursku nebo v Austrálii. "Když chceme mít aktivní občany, tak aktivní občanství v první řadě znamená účast ve volbách," řekl.

V květnových rakouských prezidentských volbách jen těsně vyhrál bývalý předseda Zelených Alexander Van der Bellen nad kandidátem pravicově populistické Svobodné strany Rakouska Norbertem Hoferem. "Tak já nepopírám, že jsem fandil panu Hoferovi, protože nemám rád strany zelených," odpověděl Zeman v rádiu Impuls na dotaz, jak byl spokojen s výsledkem.

Jak opakované hlasování v rakouských prezidentských volbách dopadne, je podle něj "ve hvězdách". "Ale uznávám, že brexit může mít určitý vliv na hlasování Rakušanů. Obecně brexit může mít vliv na rozhodování těch zemí, které jsou čistými plátci do rozpočtu Evropské unie. Země, které naopak jako my dostávají z Evropské unie dotace ve velkém rozsahu, patrně nebudou brexitem příliš dotčeny," dodal.