Oba útoky následují po čtvrteční akci, při níž mladý Palestinec v židovské osadě Kirjat Arba na Západním břehu ubodal třináctiletou osadnici. Na místě byl zastřelen.

Žena, která pocházela z téže vesnice jako muž, který útočil ve čtvrtek, dnes ráno vyvolala podezření izraelské hlídky na kontrolním stanovišti u Hebronu. Policejní mluvčí Luba Samriová řekla, že policisté ženu odvedli do místnosti a chtěli ji prohledat. Žena ale vytáhla nůž proti jedné z policistek. "Druhá rychle zareagovala a na teroristku vystřelila," sdělila mluvčí.

Podle palestinských úřadů byla útočnicí sedmadvacetiletá žena z vesnice Bání Naím, odkud pocházel i devatenáctiletý mladík, který zabil osadnici. Do domu její rodiny dnes přišel vyjádřit soustrast premiér Benjamin Netanjahu. Palestinec dívku ubodal, když spala ve svém pokoji.

Dnes odpoledne začal u silnice poblíž Hebronu střílet na motoristy ozbrojený Palestinec. Jednoho muže zabil a další tři pasažéry zranil. Je mezi nimi jedna žena, jejíž zranění jsou vážná. Podle izraelských sdělovacích prostředků byli všichni příbuzní. Incident se stal 15 kilometrů od osady Kirjat Arba. Armáda po střelci pátrá a v oblasti Hebronu postavila nové hlídky.

V reakci na sérii incidentů se izraelská vláda rozhodla vyslat dva vojenské prapory k zajištění kontroly nad Hebronem. Zároveň sníží množství převáděných peněz do palestinské státní kasy o částky vyplácené palestinským vězňům v Izraeli či příbuzným vězněných či zabitých radikálů. Zdůvodnila to tím, že palestinská samospráva tím povzbuzuje Palestince k útokům. Měsíčně převádí Izrael palestinské samosprávě přibližně v přepočtu 130 milionů dolarů (3,2 miliardy Kč).

Podobné izraelsko-palestinské útoky pokračují od loňského podzimu. Za tu dobu zabili Palestinci 34 Izraelců, dva Američany a dva občany Eritreje a Súdánu. O život přišlo také více než 200 Palestinců. Jednotlivci většinou útočí nožem, počátkem června se ale v Tel Avivu také střílelo.

První útoky začaly loni v ovzduší napětí vyvolaném spory kolem statusu posvátných míst na Chrámové hoře v Jeruzalémě. Násilí ale pokračuje a palestinské vedení je připisuje beznaději panující mezi mladými Palestinci kvůli neřešené otázce palestinské státnosti.