Za růstem výdajů stojí nová "cestovatelská třída", která vzniká díky rostoucím příjmům, stojí ve studii, z níž citoval server finanční televize CNBC.

Současná situace v cestovním ruchu je podle zprávy taková, že 90 procent celosvětových výdajů na cesty do zahraničí připadá na domácnosti s příjmem nejméně 20.000 dolarů (488.000 Kč) ročně. Odhaduje se, že do roku 2025 bude mít tento příjem asi 945 milionů domácností. Cestování do zahraničí a s ním spojené výdaje tak zřejmě vzrostou. Zájem vyjet za hranice by se měl zvyšovat zejména u domácností v Číně, Rusku a Brazílii.

S nejméně jednou zahraniční cestou ročně bude do roku 2025 počítat zhruba 282 milionů domácností. Oproti současnému stavu by to byl nárůst o téměř 35 procent, uvádí studie.

Zhruba každou osmou cestu do zahraničí přitom během příštího desetiletí uskuteční turisté starší 65 let. Odpovídá to zhruba 180 milionům cest, což je více než dvojnásobek současného stavu.

Domácnosti, které s vysokou pravděpodobností odcestují do zahraničí, tam do roku 2025 utratí v průměru 5305 dolarů ročně, odhaduje Visa. Ta do této částky řadí běžné výdaje, například na stravování a ubytování, ale nikoliv cenu letenky.