Šéf národní volební komise dnes podle agentury Reuters oznámil, že MPP získala 65 ze 76 křesel v mongolském zákonodárném sboru.

Zpomalení hospodářského růstu v zemi bylo hlavním tématem předvolební kampaně. Zatímco v roce 2011 růst činil 17,5 procenta, na letošek Mezinárodní měnový fond odhadl, že mongolská ekonomika vykáže růst pouze 0,4 procenta.

Politická transformace po nenásilné revoluci v roce 1990 se stala velkým lákadlem pro zahraniční investory, kteří mají zájem o bohaté minerální zdroje Mongolska. Postkomunistická Mongolská lidová strana dokázala v zemi udržet stabilitu a těžební boom začal už v letech 2010 až 2012. Pak ale přišlo zpomalení ekonomiky vzhledem k poklesu cen komodit a snížení poptávky po uhlí a mědi ze strany Číny.

Demokratická strana, která byla u moci od roku 2012, si připsala pouhých devět křesel. "Drtivé vítězství Mongolské lidové strany ukazuje, že veřejnost jasně připisuje vinu za ekonomické problémy země odcházející vládě Demokratické strany," uvedl analytik John Marrett

Zbývající dva mandáty připadnou Mongolské revoluční lidové straně a jednomu nezávislému kandidátovi - populárnímu zpěvákovi, který je známým ekologickým aktivistou.

Agentura Reuters označuje třímilionové Mongolsko za oázu demokracie v regionu, obklopenou režimy jedné strany. Více než polovina z třímilionové populace země je mladší 30 let a vyrostla v postsovětské době charakterizované rozsáhlými společenskými změnami.