Podle tureckých médií Vadinov přišel do Turecka loni ze syrské Rakky, bašty organizace Islámský stát (IS). Právě tu podezírá turecká vláda ze zodpovědnosti za úterní sebevražedný atentát. V řadách IS bojuje podle deníku The Daily Telegraph na 2000 džihádistů ze severního Kavkazu, z nichž mnozí jsou veteráni z čečenských válek. Jako sebevražední atentátníci z řad IS však nejsou Čečenci příliš proslulí.

Dnes v noci turecká média zveřejnila fotografie domnělých tří teroristů z istanbulského letiště tak, jak je zachytily letištní bezpečnostní kamery. Jeden z nich měl i přes letní teplé počasí teplou bundu, druhý měl na sobě sako.

Turecká policie dnes podle agentury Anadolu zadržela v souvislosti s útokem 13 lidí podezřelých z kontaktů s radikály z IS. Při razii v několika istanbulských čtvrtích zasahovala současně na 16 adresách. Mezi zadrženými jsou podle Anadolu tři cizinci. Jejich národnost úřady neoznámily.

Britský deník The Daily Telegraph připomněl, že ve středu uplynulo druhé výročí ode dne, kdy radikální sunnitská organizace Islámský stát (IS) vyhlásila chalífát (vládu hlavy muslimské obce) na ovládaných územích v Iráku a Sýrii.