Jednadvacetiletý belgický občan Attou přivezl zpátky z Paříže do Bruselu Abdeslama, který jako jediný ze skupiny extremistů přežil útoky z 13. listopadu. Útoky ve francouzské metropoli si vyžádaly 130 obětí. Abdeslama vydala Belgie do Francie již v dubnu.

Abdeslam, Francouz, který se narodil a žil v Belgii, byl podle belgických vyšetřovatelů zapleten také do atentátů v Bruselu z letošního 22. března, při nichž zahynulo na letišti a v metru 32 lidí. K oběma útokům se přihlásila teroristická organizace Islámský stát.

Attou byl předán francouzské justici na základě evropského zatykače vydaného proti němu ve Francii, oznámila v prohlášení belgická prokuratura, aniž uvedla podrobnosti k podmínkám předání.

Belgická policie zatkla Attoua v bruselské čtvrti Molenbeek při razii, která následovala po masakru v Paříži. Zadržela ho s dalším mužem, Mohammedem Amrim, který se rovněž podílel na převozu. Také Amri by měl být v nejbližší době vydán Francouzům.

Francouzské úřady poté, co Attoua převzaly, mu sdělily obvinění z ukrývání pachatele teroristického činu a vsadily ho do vazby.