"Po konzultacích s kolegy a s ohledem na situaci v parlamentu jsem dospěl k závěru, že tou osobou nemohu být já," řekl Johnson o premiérské kandidatuře.

Johnsonovi v uplynulých dnech vyjádřila pro případnou kandidaturu podporu řada předních konzervativců. Do středy mezi nimi byl i nynější ministr spravedlnosti Michael Gove. Ten ale dnes oznámil, že Johnson není schopen zemi v nynější situaci vést, proto se o premiérský post bude ucházet sám. Johnson zatím Goveův krok nekomentoval.

Někdejší londýnský starosta za nejdůležitější krok nyní považuje opětovné stmelení zastánců a odpůrců unijního členství. "Toto je šance ke sjednocení naší strany a rovněž ke sjednocení naší země a naší společnosti," řekl Johnson. Dodal, že si přeje takovou vládu, která bude spravedlivá a která bude investovat do rozvoje mladých lidí.

V reakci na komentář amerického prezidenta Baracka Obamy, který varoval, že Británie se po odchodu z EU ocitne na konci fronty k unijní dohodě o volném obchodu s USA, Johnson prohlásil, že Spojené království naopak tuto frontu povede.

Konzervativce nyní čeká volba nového předsedy strany, který na podzim v čele vlády nahradí odcházejícího premiéra Davida Camerona. Vedle Govea kandidaturu ohlásili náměstkyně ministryně energetiky Andrea Leadsomová, ministryně vnitra Theresa Mayová, ministr pro zaměstnanost a penzijní reformu Stephen Crabb a někdejší ministr obrany Liam Fox.