Současná děkanka Wildová v lednu požádala rektora o uvolnění z funkce kvůli práci v kolegiu rektora, kterou vykonávala od července loňského roku. Předčasně tak ukončila druhé funkční období, které jí mělo skončit v roce 2017.

Dvaapadesátiletý Nedělka, kterého akademický senát zvolil v úterý, byl dosud proděkanem pro vědu a výzkum. Ve volbě porazil další kandidáty z týmu bývalé děkanky Annu Kucharskou a Martina Adamce. Jeho cílem je vytvořit prostředí, v němž bude fakulta spolupracovat. "Každý má jiné nápady, přesvědčení a názory, pracovní vztahy nás ale svedly dohromady. Zaměřme se tedy na to, aby práce byla tím hlavním," uvedl v tiskové zprávě.

Za důležitou považuje také otevřenost ke studentům. "Neměli by být v podřízené roli. Studentské spolky přinášejí to, co nám leckdy chybí - určitou nahodilost a živelnost. To bych jedině podporoval," řekl odborník na hudební teorii a pedagogiku.

Pražská pedagogická fakulta v červnu získala nové akreditace většiny svých oborů. Jsou více zaměřeny na praktickou přípravu budoucích učitelů. Zejména na magisterském stupni je důraz kladen na propojení teoretické přípravy s praxí, rozšířila se didaktika jednotlivých předmětů. Některé předměty budou nabízeny v angličtině. Modernější náplň zatím nemá učitelství pro 1. stupeň. Návrh jeho akreditace se musí upravit mimo jiné kvůli přílišné nákladnosti. Měl by být předložen, až bude možné žádat o institucionální akreditaci v novém systému.