Čtyři ze zneškodněných mužů patřili ke skupině teroristů organizace Šabáb, kteří v úterý večer zaútočili na vojenský tábor v Mangai. U těl se našly dva ruční granáty, pancéřová pěst, čtyři automatické pušky a podomácku vyrobená výbušnina, upřesnil mluvčí armády.

V pobřežním Malandi policie při zásahu proti teroristům jednoho zabila a dva zatkla, řekl novinářům šéf tamní policie. Podezřelí pracovali pro Šabáb a chystali se vrátit do sousedního Somálska. Policie u nich našla brokovnici, revolver, 18 osobních dokladů pro nově naverbované radikály a dvacítku pasů.

Islamistické milice Šabáb, napojené na teroristickou síť Al-Káida, usilují o svržení prozápadní vlády v Mogadišu a zavedení islámského práva šaría v Somálsku. V roce 2011 se vojákům mise Africké unie (AMISOM) podařilo Šabáb vytlačit z hlavního města a později i z většiny jižního a středního Somálska, jež předtím ovládal. Islamisté ale dál útočí.

V odplatě za účast v mezinárodní misi podnikli i několik velkých atentátů na území sousedních států, především v Keni. Loni v dubnu povraždili 148 studentů při přepadení univerzity v Garisse; obětí bylo tehdy celkem přes 200. V září 2013 zahynulo při teroristickém útoku komanda Šabábu na nákupní středisko Westgate 67 lidí.