Počet vojáků mise OSN v Mali se zvyšuje ze současných 11.240 na 13.289 a počet policistů z 1440 na 1920. Není zatím jasné, z jakých zemí posily budou. V misi nyní působí čtyřicítka států.

Mise podle agentura Reuters čelila v poslední době na severu Mali sérii smrtelných útoků a stala se nejnebezpečnějším místem, kde slouží vojáci s modrými přilbami OSN.

Rezoluci vypracovanou Francií dnes schválilo jednomyslně všech 15 členů rady. Text zdůrazňuje, že mezinárodní mise OSN v Mali (MINUSMA) musí využít veškeré dostupné prostředky ke splnění svého mandátu. Posílení kontingentu má umožnit, aby mise byla silnější i aktivnější.

Na severu Mali v roce 2012 povstali místní Tuarégové a spolu s Araby požadovali na maliské vládě nezávislost. Vzpouru ukončila mírová dohoda, ale neklidu předtím využili k obsazení části území islamisté napojení na Al-Káidu. Proti nim v roce 2013 zasáhla Francie, která pomohla maliské armádě islamisty zahnat. Nyní se ukrývají v těžko dostupných oblastech a útočí ze zálohy na příslušníky mise OSN, která dohlíží na mír v zemi.

V Mali asi 39 českých vojáků odpovídá především za ochranu velitelství maliské výcvikové mise Evropské unie (EUTM). Na severu země v rámci mise OSN působí dalších více než 20 příslušníků 601. skupiny českých speciálních sil. Podle návrhu zahraničních misí armády ČR pro další dva roky má v Mali dále působit až 60 lidí. Stejně jako letos jich většina bude součástí výcvikové mise EU. V Mali má působit druhý největší český kontingent v zahraničí, po početnější vojenské jednotce v Afghánistánu.