Zákon souvisí s nařízením EU pod zkratkou eIDAS. Nařízení má umožnit, aby úřady v každé členské zemi byly schopny si elektronicky ověřit identitu jakéhokoliv občana unie a aby občané mohli na dálku vyřizovat úřední věci. Předloha upravuje podmínky pro zavádění elektronického podpisu a zahrnuje i ustanovení zákona o elektronickém podpisu, které platí už dnes. Celý proces bude kontrolovat ministerstvo vnitra.

"Tento zákon stanoví jednotně v celé EU prokázání totožnosti a důvěryhodnost dokumentů podávaného v elektronické podobě," řekla ČTK zpravodajka k zákonu Věra Kovářová (TOP 09 a Starostové). "Co je podstatné, je vzájemná uznatelnost prostředků pro elektronickou identifikaci fyzických i právnických osob navzájem členskými státy EU. V každém státě budou autority, které budou zodpovědné a budou mít zodpovědnost nad vydáváním těchto oprávnění," dodala.

"Jde v podstatě o to, že elektronicky uznávaný podpis týkající se fyzické osoby či pečetě, to je pro právnickou osobu, vydaný certifikovanou autoritou, bude znamenat, že nebude potřeba fyzického podpisu a bude stejný jako kdybyste smlouvu podepisoval ručně. Bude to zjednodušení třeba pro uzavírání smluv," uvedla poslankyně.

Elektronický podpis bude například součástí elektronického občanského průkazu s čipem. Obyvatelé by pak mohli prostřednictvím nového občanského průkazu získat třeba svoje údaje z registru obyvatel, daňového portálu a dalších úředních systémů. Vnitro plánuje bezplatné zavádění nových dokladů od začátku roku 2017. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) dnes poslancům řekl, že zákon o elektronických občanských průkazech by mohli poslanci obdržet v září.

Poslanci na návrh výboru pro veřejnou správu také rozhodli, že Správa základních registrů, úřad podřízený ministerstvu vnitra, bude moci poskytovat služby vyplývající z nového zákona i jako hospodářskou činnost.

Sněmovna schválila i další předlohu, která mění související zákony. V zákoně o svobodném přístupu k informacím poslanci schválili vznik Národního katalogu otevřených dat, který bude přístupný po internetu. Komerční sféra, například tvůrci softwarových aplikací, je může využívat k vytváření služeb, ať už jde o vyhledávání dopravních cest nebo vytváření map kriminality.

Zákon kritizoval předseda hospodářského výboru a odborník na informační technologie Ivan Pilný (ANO), který v minulosti působil například jako ředitel firmy Microsoft pro ČR. "Kdybych měl jedním slovem říct, o čem ten zákon je, tak je o ničem, a občanů České republiky se prakticky vůbec netýká. Je to minimalistická transpozice evropské směrnice," řekl ČTK.

Elektronický občanský průkaz označil za drahou legraci, kterou budou občané používat asi v pěti procentech případů. Jako příklad uvedl úkony, které lidé běžně dělají každý den: otevřou si auto, vyberou si peníze z bankomatu nebo uskuteční transakci v internetovém bankovnictví. "K tomu všemu ten zákon vůbec nepomáhá a nepomáhá k tomu ani občanka. Ta bude úplně k ničemu, je to prostě zastaralá technologie," tvrdí Pilný. Jak dodal, občané si k ní budou muset pořizovat i čtečku karet, protože ji téměř žádné zařízení nemá.