Podle agentury Reuters se asi tisíc lidí sešlo na tradičním shromaždišti na Trafalgarském náměstí, mnozí další protestovali před budovou britského parlamentu.

"Jsme s Evropou, nechceme rozchod," řekl 22letý Tom Stoker z Walesu, podle kterého hlasování v referendu neodráželo postoj celé země. Na demonstraci šel, protože chtěl, aby jeho hlas byl vyslyšen.

Převážně mladí demonstranti netajili pocity zklamání a zrady z referenda, ve kterém mnoho lidí středního věku a seniorů naopak hlasovalo pro odchod z EU.

Podle statistik ale vše nezáviselo jen na rozhodnutí starší generace: z lidí v nejmladší věkové kategorii do 25 let jich nešlo k referendu v Británii skoro 60 procent a i z obyvatel ve věku kolem 30 let šel hlasovat pouze každý druhý.

"Je to jako nejhorší rozchod, jako když jsem se rozešla s přítelem, když mi bylo 16. Je to tragédie, že to došlo až sem," řekla další účastnice demonstrace Carmel Dannová.

Předmětem největšího hněvu demonstrantů se stal jeden z vůdců kampaně za opuštění EU a bývalý londýnský starosta Boris Johnson. Na jednom z mnoha amatérsky vyrobených plakátů byla fotka Johnsona se slovy: "Toto je skutečná hrozba".

Třiačtyřicetiletý Edward Till z Londýna vyslovil názor, že referendum se nikdy konat nemělo. "Jsme parlamentní demokracie, nikoli přímá demokracie," řekl.