Návrh vyjádřit nedůvěru Corbynovi podaly dvě členky Labouristické strany Margaret Hodgeová a Ann Coffeyová v pátek poté, co byly zveřejněny výsledky referenda o členství Británie v Evropské unii. Voliči si odhlasovali, že Británie unii opustí.

Dnešní tajné hlasování labouristů je nezávazné. Corbyn veškeré kritiky týkající se kampaně před referendem odmítá a již dříve prohlásil, že z vedení strany dobrovolně odejít nehodlá.

Corbynovi labouristé usilovali před referendem většinou o setrvání Británie v Evropské unii. Média ale Corbyna kritizují, že za pokračující členství Británie v EU nebojoval dostatečně. Zaznívají i další kritiky poukazující na Corbynovu příslušnost ke krajně levicovému křídlu strany či na to, že se obklopuje lidmi, kterým nezáleží na úspěchu labouristů ve volbách.

Podle deníku The Guardian jsou nejpravděpodobnějšími kandidáty na nového šéfa strany místopředseda labouristů Tom Watson a bývalá stínová ministryně obchodu Angela Eagleová, která ze stínového kabinetu odešla v pondělí a podle některých zdrojů vedla vzpouru stínových ministrů vůči Corbynovi.

Stínový ministr financí John McDonnell ovšem v pondělí večer prohlásil, že "pokud budou další volby vedení strany, Jeremy Corbyn bude znovu kandidovat, a já ho podpořím".