"Nebudou žádná vyjednávání bez aktivace článku 50," potvrdil dnes před novináři v Bruselu také mluvčí Evropské komise Margaritis Schinas.

Mluvčí německé vlády dnes čelil několika otázkám na jednotu německého postoje, co se takzvaného brexitu týče. Zatímco ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier řekl, že proces vystoupení Británie z EU by měl začít co nejdříve, německá kancléřka Angela Merkelová uvedla, že případné malé zdržení nepovažuje za problém.

Seibert dnes řekl, že si Německo nepřeje, aby se proces zbytečně protahoval. Zároveň ale poznamenal, že pokud Londýn potřebuje určitý čas, Berlín to respektuje. Jaké časové období má na mysli, ale neupřesnil. "Jedno je jasné: než Británie oznámení (o záměru odejít) pošle, nebudou žádná předběžná neformální jednání o okolnostech vystoupení. Pořadí kroků musí být dodrženo," konstatoval vládní mluvčí.

Stejně se po schůzce s novým ukrajinský premiérem Volodymyrem Hrojsmanem v Berlíně vyjádřila také Merkelová. Zároveň poznamenala, že rozhodnutí podat žádost o vystoupení je na Británii a že ona sama nemá prostředky, jak tento proces urychlit, nebo naopak zbrzdit. Má ale pochopení pro to, když bude Londýn nějakou dobu situaci analyzovat, dlouhé zdržení by podle ní ale nebylo dobré pro hospodářství Británie, ani zbývajících 27 zemí unie.

Německý vládní mluvčí dnes také poznamenal, že Berlín vychází z toho, že o vystoupení Británie z unie požádá pravděpodobné až další vláda v Londýně. Zatím pro něj partnerem zůstává odcházející britský premiér David Cameron.