Na druhém místě by mělo být levicové hnutí Unidos Podemos, jemuž průzkum přisuzuje 91 až 95 křesel. Třetí socialisté mají mít 81 až 85 mandátů a čtvrté středopravé hnutí Ciudadanos 26 až 30 křesel.

K vytvoření většinové koalice je zapotřebí 176 mandátů. Volební účast dosahovala předběžně 51 procent, a byla tak zřejmě nejnižší v dějinách demokratických voleb v zemi.

Pokud tento průzkum volební výsledky potvrdí, pak se radikální hnutí Unidos Podemos stane dominantní silou španělské levice, což byla role, která historicky vždy patřila socialistům. Z volební matematiky, odvozené od průzkumu, navíc vyplývá fakt, že Unidos Podemos a socialisté by mohli mít dostatek hlasů k vytvoření levicové vlády.

Konzervativní lidovci získali v loňských prosincových volbách 123 křesel. Pokud se tedy průzkum potvrdí, mírně si pohorší. Hnutí Ciudadanos, jejich potenciální spojenec, si patrně zachová dosavadní poslanecké zastoupení.

Dnešní volby měly prolomit pat, který byl výsledkem prosincového hlasování. Hlavní strany se po volbách nedokázaly dohodnout na složení koaliční vlády.

Podle španělských médií může o sestavení budoucí vlády rozhodnout vůle ke kompromisu. Pravici a levici, tedy lidovce a Ciudadanos na jedné a socialisty a Unidos Podemos na druhé straně, rozdělují názory na řešení hospodářských a sociálních problémů.

Obě levicové strany, které teď možná mají dostatek mandátů k vytvoření vlády, zase rozděluje názor na referendum o katalánské nezávislosti. Zatímco socialisté referendum rozhodně odmítají, Unidos Podemos jej připouštějí.

Podle některých komentátorů by mohla v zemi vládnout koalice Rajoyových lidovců, socialisté a Ciudadanos. Podmínkou jsou ústupky v ekonomické a sociální sféře. Radikální levice Unidos Podemos, která byla podle prvních průzkumů v dnešních volbách druhá, by skončila v opozici.