Představitelé zemí unie podle něj chápou, že politická situace v Londýně je nyní velmi složitá. Rychlé zahájení rozhovorů je nicméně podle tohoto vysoce postaveného unijního představitele v zájmu jak sedmadvaceti ostatních členských zemí unie, tak také samotné Británie.

Premiéři a prezidenti států osmadvacítky se v Bruselu sejdou v úterý odpoledne. Původní program summitu byl po výsledku britského referenda stažen do jediného jednání hned na jeho začátku.

V úterý u večeře by měl Cameron svým partnerům přiblížit, co se dosud v Británii stalo a také jak si Londýn představuje další postup poté, co se britští voliči v referendu vyslovili pro vystoupení z unie.

Očekávat však formální spuštění britského odchodu podle příslušného článku 50 lisabonské smlouvy ve chvíli vážné politické krize v této zemi je podle informovaného unijního představitele "nerealistické". Tento informovaný představitel EU dnes také zdůraznil, že není možné vyjednávat o budoucí podobě vztahů EU a Británie, dokud země svůj záměr odejít formálně neoznámí.

Ve středu, kdy se měl původně konat druhý den jednání summitu, se nyní neformálně sejdou prezidenti a premiéři už bez svého britského kolegy. Debatovat budou o tom, jak přesně bude "rozvodový proces" vypadat. Druhou částí jejich debaty pak má být zahájení širší debaty o budoucnosti EU.

Zástupci unijních institucí i čelní představitelé zemí EU od pátku, kdy byl oznámen výsledek referenda, zdůrazňují potřebu rychlého spouštění procesu odchodu podle článku 50. Zdrženlivěji se zatím vyjádřila jen německá kancléřka Angela Merkelová.

Naopak britský premiér Cameron v pátek v zásadě celý proces zbrzdil, když spolu se svým záměrem rezignovat oznámil, že článek by měl aktivovat až jeho nástupce, který bude znám nejdříve v říjnu.

Unijní představitel dnes vysvětlil, že formálně může mít tento krok podobu dopisu předsedovi Evropské rady Donaldu Tuskovi či jednoznačného ústního vyjádření zástupce země před kolegy na jednání Evropské rady.

Až po takovém kroku se sejdou představitelé ostatních 27 států unie a schválí svou společnou pozici pro následující vyjednávání, tedy zformulují svou představu výsledku. Předpokladem je, že tyto až dvouleté rozhovory by za EU s odcházející zemí vedla Evropská komise, jak ale dnes připomněl stejný informovaný zdroj, v dané situaci zcela chybí precedens.

V souvislosti s výsledkem britského referenda pokračují intenzivní diplomatická jednání po celé Evropě. V pondělí by se měl například předseda unijních schůzek Donald Tusk setkat s francouzským prezidentem Françoisem Hollandem a pak také s německou kancléřkou Merkelovou. V úterý jej kromě jiného čeká jednání také s českým premiérem Bohuslavem Sobotkou jako předsedou vlády předsednické země visegrádské skupiny.