"Nic nás nenutí, abychom aktivovali článek 50 v nějaké konkrétní době," uvedl Hammond. "Premiér (David Cameron) jasně řekl, že toto bude rozhodnutí, které učiní nový ministerský předseda po převzetí moci," dodal.

Z řad vedoucích unijních představitelů - jako po sobotní schůzce v Berlíně ministrů zahraničí šesti zakládajících zemí evropských společenství - zazněly po referendu výzvy, aby Británie zahájila jednání o odchodu co nejdříve.

David Cameron v pátek oznámil, že po vítězství zastánců brexitu v referendu skončí v premiérské funkci k říjnu. Dal přitom najevo, že spustit rozhovory o vystoupení podle článku 50 unijní smlouvy by měl teprve až jeho nástupce.

Hammond, který stál v kampani před referendem na straně stoupenců setrvání v EU, v rozhovoru poskytnutém ITV uvedl, že nebude po Cameronově odchodu usilovat o vedení Konzervativní strany ani o funkci premiéra.

Ministr také vyjádřil pochybnosti nad tvrzením odpůrců setrvání v unii, že se Británii po výsledku referenda, jaký byl, podaří udržet přístup na společný unijní trh a přitom prosadit plnou kontrolu nad migrací z členských zemí EU.

"Ti, kteří říkají, oni potřebují víc nás než my je, nebojte se, umožní nám kontrolovat migraci z EU při zachování přístupu k společnému trhu, se prostě mýlí," zdůraznil Hammond. "Nedokážeme vyjednat kontrolu migrace z EU a zároveň plný přístup na společný trh".