Sever Čech zasáhly silné bouřky v sobotu v podvečer. Na některých místech spadlo až 50 litrů vody na metr čtvereční. Například v Bílině na Chomutovsku spadlo za posledních 24 hodin více než 74 litrů vody na metr čtvereční. Extrémní srážky spadly také v Jizerských horách. Nejvíc - 60 litrů na metr naměřila stanice Harcov u Liberce.

Bouřky provázel silný vítr, který vyvracel a lámal stromy. "Nejčastější příčinou poruch na elektrickém vedení byl pád stromů a větví do vedení, přetrhané vodiče a ulomené izolátory," řekla Holingerová. V Ústeckém kraji výpadky nejvíce postihly oblast Děčínska, Litoměřicka a Ústecka. Na Liberecku zůstalo nejvíc domácností bez proudu v Lázních Kunratice a na Českolipsku ve Vlčetíně.

"Nejhorší situace byla na Českolipsku v oblasti Doks a Okna. Zde jsme měli velké problémy se k poruchám vůbec dostat. Kvůli stromům popadaným přes silnici a silně podmáčenému terénu," uvedla Holingerová. Během večera a noci se podle ní podařilo většinu poruch odstranit a dodávky elektřiny obnovit. Ještě dopoledne se podle Holingerové pracovalo na opravě vedení vysokého napětí v Blíževedlích nedaleko Mimoně a dalších pěti poruchách na nízkém napětí v obou krajích. "I tam už se podařilo dodávky obnovit," dodala mluvčí ČEZ.