Silná bouřka zasáhla oblast Českolipska a Liberecka po 14:00, na většině míst spadlo během hodiny až 30 milimetrů srážek. Extrémní srážky hlásí stanice Povodí Labe na Harcovském potoce, kde během čtyř hodin napršelo bezmála 53 litrů na metr čtvereční, na Černé Nise v Rudolfově přes 47 litrů. Ve Stružnici na Českolipsku čerpali hasiči vodu z budovy pošty, čerpat vodu vyjížděli i do Volgogradské ulice v Liberci.

"V 17:10 nás požádali ze skautského tábora o pomoc při odvozu devíti promočených dětí z tábora v údolí Zábrdka u Hlavice. Nakonec byly evakuovány dvě skupiny dětí včetně dospělých. Všech 45 osob dovezli hasiči do kulturního domu ve Všelibicích. Žádné z dětí nebylo zraněno," řekla Štrauchová.

Přívalový déšť provázel i silný vítr, který vyvracel a lámal stromy. Popadané stromy zastavily po 16:00 dopravu na trati z Bakova nad Jizerou přes Bělou pod Bezdězem a Bezděz do Oken, kde vlak najel do spadlého stromu, zraněn ale nikdo nebyl. Další strom zablokoval trať mezi Karlovem pod Ještědem a Křižany. "Vlak tam naštěstí stihl zastavit," dodala Štrauchová. Na obou tratích byl před 20:00 provoz obnoven.

Popadané stromy ale zablokovaly i řadu silnic. "Třeba na silnici z Doks na Oboru na Českolipsku se museli hasiči popadanými stromy doslova prořezat," poznamenala mluvčí hasičů. V Dolní Libchavě podle ní spadl zlomený strom na zaparkovaný automobil, nikdo v něm ale nebyl. V Hrádku nad Nisou strhl spadlý strom kabel veřejného osvětlení. "V Mníšku blesk udeřil do stromu, jehož prasklá část hrozila pádem na hřiště. Hasiči ho odstraňovali s pomocí výškové techniky," řekla mluvčí.

Popadané stromy odklízeli hasiči i v Liberci, Doksech, Osečné, Kryštofově Údolí, Zákupech či v Janově Dole. "Výjezd speciálního technického kontejneru si vyžádal pád vzrostlého stromu na dva objekty v Ještědské ulici v Liberci. Ještě před řezáním bylo třeba strom zajistit proti dalšímu pohybu a k tomu použili hasiči dřevěné trámy a stabilizační tyče, které jsou právě vybavením technického kontejneru," popsala náročný zásah Štrauchová. Teprve pak mohli lezci strom postupně rozřezat. Hasiči vyjížděli také ke dvěma požárům trafostanic.