"My, níže podepsaní vyzýváme vládu, aby zavedla pravidlo, že pokud pro setrvání v unii či pro odchod z unie hlasuje méně než 60 procent lidí při účasti nižší než 75 procent, pak by mělo být vyhlášeno další referendum," uvádí se v petici, která byla na stránce britského parlamentu zveřejněna již před čtvrtečním referendem.

Ve čtvrtečním referendu se celostátně vyslovilo pro odchod z unie téměř 52 procent Britů. Hlasování se zúčastnilo 72,2 procenta voličů, což je o šest procentních bodů více, než kolik přišlo k loňským volbám. Rozdíl mezi příznivci a odpůrci brexitu v referendu činil 1,269.501 hlasů.

Zájem o petici požadující druhé referendum o EU způsobil v pátek kolaps webové stránky Poslanecké sněmovny, která slouží ke zveřejňování petic.

Podle mapy petenti pocházejí především z Londýna a jeho okolí. Právě obyvatelé metropole se ve čtvrtečním referendu spolu se Skoty a obyvateli Severního Irska vymkli celostátnímu průměru a hlasovali převážně pro setrvání v EU. Svůj podpis k petici mohou připojit pouze britští občané nebo lidé v zemi trvale žijící.

Premiér David Cameron, který v pátek v reakci na výsledek referenda oznámil, že rezignuje na svou funkci, již dříve uvedl, že žádné druhé referendum se konat nebude.

V pátek se objevila i petice vyzývající starostu Sadiqa Khana k odtržení Londýna od zbytku země. Podepsalo ji už 117.000 lidí.

Peticí, která získá v týdenní lhůtě více než 100.000 podpisů, se podle britských zákonů musí zabývat parlament. Podle politologa Johna Curticea to ale nic neznamená. "Kolik lidí hlasovalo pro odchod? Sedmnáct milionů," dodal s tím, že počet účastníků petice je ve srovnání s tím velmi malý.