"Bezesporu tématem roku 2015 je míra útoků na zdravotnická zařízení, která byla úplně bezprecedentní," řekl ČTK Gruber. V uplynulém roce se terčem útoků staly nemocnice v Afghánistánu, Jemenu nebo Sýrii. "Ztrácí se respekt k tomu, že zdravotnické zařízení je chráněno Ženevskými konvencemi, a to včetně pacientů, kteří tam jsou," dodal. Dle jeho slov je nepřijatelné, aby zdravotnická zařízení uprostřed konfliktů rozlišovala mezi oběťmi. "U zraněného člověka nezáleží, jestli patří ke straně A nebo B, na tom, čemu věří, všichni mají právo být v naší nemocnici," podotkl Gruber.

Týmy Lékařů bez hranic v loňském roce nejčastěji pomáhaly při zvládání epidemie eboly, která vypukla v Africe již v roce 2014. "Ebola sice zmizela z médií, ale ta epidemie skončila až začátkem letošního roku," připomněl Gruber. Druhou oblastí, v níž MSF působili nejčastěji, byla pomoc uprchlíkům z válečných konfliktů. "My se tím zabýváme dlouhodobě, ale nikdy to nikoho nezajímalo. Pokud to řešíte na Blízkém východě nebo v Africe, tak to nikoho nezajímá, teď to bylo vidět," míní Gruber.

Česká pobočka Lékařů bez hranic letos v říjnu oslaví deset let od svého otevření. Za tu dobu vyrazilo na mise celkem 115 spolupracovníků, kteří pomáhali v 60 zemích světa. Nejčastěji mířili do Jižního Súdánu, Demokratické republiky Kongo, Afghánistánu nebo na Haiti. V roce 2015 česká MSF vyslala na mise 37 lidí z Česka i Slovenska. Zhruba polovinu tvoří ti, kteří mise zajišťují po technické a organizační stránce - logistici, personalisté nebo lidé odpovědní za peníze. Zbylou půlku tvoří lékaři a další zdravotnické profese jako jsou sestry, laboranti nebo farmaceuti.

V rámci fundraisingových aktivit, které česká pobočka začala provozovat v roce 2008, dostali Lékaři bez hranic od českých dárců více jak 278 milionů korun. Podle Grubera je na výši příspěvků vidět, že lidé práci MSF věří.

Příspěvky od soukromých dárců jsou pro Lékaře bez hranic nejdůležitějším zdrojem peněz, organizace totiž nechce pracovat s penězi od vlád. "Humanitární pomoc musí být nepolitická," zdůvodnil postoj Gruber. Doplnil, že letos se MSF vzdala příspěvku od Evropské unie a jejích členských zemí. Důvodem je nesouhlas s dohodou mezi EU a Tureckem o vracení uprchlíků.

Lékaři bez hranic poskytují pomoc lidem na útěku na mnoha místech světa v Africe, Asii, na Blízkém východě a také v Evropě. V Evropě a Středozemním moři ošetřili v posledním roce a půl na 200.000 mužů, žen a dětí. V roce 1999 obdržela Nobelovu cenu za mír. Nobelův Výbor ocenil krédo organizace, že "všechny oběti neštěstí lidského nebo přírodního původu mají právo na co nejrychlejší a nejúčinnější profesionální pomoc".