Fallúdža leží 50 kilometrů západně od Bagdádu. První fáze vládní ofenzivy začala minulé pondělí, tento týden v pondělí irácké jednotky oznámily, že vstoupily do města. Jeden z šíitských vojenských velitelů již minulý pátek řekl, že závěrečnou bitvu o město čeká během několika dní.

"Máme zprávy o obětech mezi lidmi v centru města kvůli intenzivnímu ostřelování. Mezi mrtvými je i sedm členů jedné rodiny. Také se k nám dostaly zprávy, že ISIL využívá několik stovek rodiny jako lidské štíty," uvedl mluvčí UNHCR William Spindler. ISIL je zkratkou pro Islámský stát, která se občas používá.

"Většina lidí, kterým se podařilo dostat se pryč, pochází z předměstí Fallúdže. Nějakou dobu je militanti kontrolovali a bránili civilistům v útěku. Podle svědectví lidí, kteří odešli v posledních dnech, po nich islamisté chtěli, aby se ve Fallúdži pohybovali v jejich blízkosti," uvedla Ariane Rummeryová z UNHCR.

V pondělí irácká armáda se vzdušnou podporou mezinárodní koalice vedené Spojenými státy výrazně posunula bojovou linii zejména na jižním předměstí Fallúdže, kde obsadila budovu policejního velitelství, a přiblížila se tak k samotnému centru. Jednotky ale postupují jen velmi pomalu, a to s ohledem na životy civilistů. Navíc ozbrojenci v ulicích nastražili množství podomácku vyrobených výbušnin.

OSN i mnohé organizace na ochranu lidských práv vyjádřily obavy zhruba o 50.000 civilistů, kteří se ve Fallúdži nacházejí a radikálové jim pod pohrůžkou smrti brání město opustit. Ti, kterým se podařilo uprchnout, hovořili o případech, kdy lidé ve městě umírají hlady, uvedl UNHCR.