Nejkrvavějším byl útok v bagdádské šíitské čtvrti Šaab, kde přišlo o život 12 osob a dalších 20 jich bylo zraněno. Výbušnina byla umístěna v automobilu stejně jako při dalším útoku na bagdádském, převážně sunnitském předměstí Tarmíja. Bomba na tamním tržišti podle agentury AP usmrtila deset lidí. Ke třetímu útoku došlo v šíitské čtvrti Sadr City, kde se do povětří vyhodil jezdec na motocyklu. O život přitom přišli nejméně tři lidé.

Podle AP souvisí dnešní série útoků s ofenzivou irácké armády u Fallúdže. Vojenské jednotky ráno vstoupily do města, které hnutí IS drží od roku 2014, a radikálové se podle všeho atentáty pokoušejí odlákat pozornost velitelů z předních bojových linií.

Sebevražedný atentátník zaútočil i v neděli severovýchodně od irácké metropole a zabil sedm lidí. Jak dnes informovala agentura AFP, i k tomuto útoku se přihlásil IS.

Při postupu proti pozicím radikálů u města Mosul zahynul o víkendu také kurdský lékař Rizgar Rašíd, který vystudoval medicínu v Olomouci a měl české občanství, informoval dnes server reflex.cz. Osmapadesátiletý lékař s hodností plukovníka u Mosulu sloužil v řadách kurdských bojovníků (pešmergů) a zahynul při útoku sebevražedného atentátníka. Podle serveru jde tak o vůbec prvního Čecha, který zahynul v bojích proti Islámskému státu.

Bojovníci IS od roku 2014 obsadili asi třetinu iráckého území, hlavně na severu země. V bojích bylo zabito na 18.800 civilistů, zhruba dvojnásobný počet lidí byl zraněn. Na útěku je 3,3 milionu osob.