V Jílovicích se konala v sobotu odpoledne soutěž dětí a mládeže v požárním sportu, hřiště však bylo ohroženo místními záplavami. Na místo vyrazily jednotky profesionálních i dobrovolných hasičů. "Hasiči neprodleně zahájili evakuaci dětí ze hřiště a mnoho z nich doslova v náručí přenášeli do připravených aut a autobusu," uvedl mluvčí. Záchranáři malé hasiče evakuovali do budovy školy v Českém Meziříčí, kde si je později mohli vyzvednout jejich rodiče. Při záchranné akce nebyl nikdo zraněn.

Lokální zátopy zaplavily desítky sklepů, v Jílovicích ve dvou desítkách případů také vnikla do obytných prostor. Například ve Výravě voda zalila větší část obce, ještě v sobotu večer kolem 20:00 se v jejím středu nacházela veliká laguna. "Hasiči museli evakuovat zhruba desítku lidí, dvěma lidem bylo nutné zajistit náhradní ubytování," dodal mluvčí. Podle mluvčího hasičů zatím nebyly vyčísleny škody, které přívaly vody způsobily.

Starostka Librantic na Královéhradecku Alena Hladíková dnes po 10:00 ČTK řekla, že voda, která do vesnice vtrhla z polí, již pomalu opadává a lidé začínají s úklidem. "Hasiči zájemcům pumpují vodu ze zatopených studní a sklepů a pomáhají," řekla Hladíková. Podle starostky mezi domy vtrhla voda z polí, nestíhaly ji zadržet ani rybníky v obci.

Podle Hladíkové voda zatopila sklepy a zahrady domů, několik domů od zaplavení obytných prostor zachránily pytle z pískem. "Naštěstí se nám (v sobotu) vyhnula večerní bouřka, která ještě hrozila. Potom by to už byl velký průšvih," řekla Hladíková, která podobný příval vody nepamatuje. "Jsem tady přes 30 let a nic takového nepamatuji," dodala.

Během dnešního dne ve Výravě a Jílovicích zasahovaly desítky profesionálních i dobrovolných hasičů, kteří od rána pomáhali s čerpáním kontaminované vody ze sklepů rodinných domů, odstraňováním naplavenin a čištěním cest. "Před polednem přivezli hasiči několik desítek vysoušečů, které distribuovali do jednotlivých domácností. Další materiální pomoc přislíbily neziskové organizace ADRA a Diakonie ČCE," uvedl mluvčí hasičů.

V Pardubickém kraji hasiči například po 22:00 vyjížděli k čerpání vody ze zatopeného podjezdu v Žichlínku na Orlickoústecku, po 19:00 hasiči pomáhali s čerpáním vody a bahna z rodinného domu v Letohradu - Kunčicích. V Letohradu také bylo nutné čerpat vodu ze zaplaveného dvoru v areálu bývalé pily.