Třiatřicetiletý muž se v lednu před soudem přiznal, že AQAP podporoval. Soudkyně na základě jeho přiznání odmítla 50letý trest požadovaný obžalobou, zároveň ve vysvětlení uvedla, že musela kvůli jeho plánům na bombový útok vynést mnohem vyšší trest, než byla nejnižší možná sazba 30 let vězení.

Pham se mimo jiné přiznal k tomu, že islamistické skupině pomáhal sestavovat propagandistický internetový magazín a že v Jemenu, kam v roce 2010 z Británie odcestoval, podstoupil bojový výcvik. Podle prokuratury se zapojil do plánování bombového útoku v příletové hale v Heathrow, který se nikdy neuskutečnil. On sám tvrdí, že nikdy neměl v úmyslu takový krvavý čin provést.

Školení k sebevražednému útoku mu podle obžaloby poskytl bývalý šéf jemenské odnože Al-Káidy Anwar al-Awlaki, kterého v roce 2011 zabil nálet amerického bezpilotního letadla.

Britové Phama zadrželi po příletu na Heathrow, v jeho zavazadlech tehdy našli mimo jiné munici o velké průraznosti. Loni ho britské úřady vydaly do Spojených států.