"Myslím, že to jednání úplně jednoduché nebude, protože zatím není koaliční dohoda," uvedl Sobotka. Vláda by se podle něj měla domluvit například na výdajových rámcích na další léta. "Byli bychom rádi, aby se už na vládě rozhodlo, kolik peněz se dá na platby státních pojištěnců, abychom mohli garantovat růst platů zdravotních sester a lékařů v nemocnicích," doplnil premiér. Už dříve slíbil, že se ve zdravotnictví od ledna 2017 zvýší platy o deset procent.

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) vládě navrhne, aby měsíční platba státu za děti, důchodce či nezaměstnané do zdravotního pojištění od ledna 2017 stoupla z 870 na 940 korun. Meziročně by tak celkový odvod za státní pojištěnce narostl o 5,05 miliardy korun. Po kritice od ministra financí Andreje Babiše (ANO), že resort má peněz dost, jen s nimi špatně hospodaří, slevil Němeček ze svého původního návrhu, aby pojistné stouplo na 1007 korun měsíčně, což by resortu přineslo 9,88 miliardy korun.

Ministři by se podle Sobotky také měli domluvit na nárůstu platu učitelů, hasičů, policistů a dalších profesí ve veřejném sektoru v příštím roce. "Už jsme se naštěstí dokázali domluvit na valorizaci penzí, takže tam je zřejmé, že valorizace by měla být kolem 200 korun v průměru," uzavřel předseda sociálních demokratů.

Návrh státního rozpočtu od ministerstva financí na příští rok počítá meziročně s růstem výdajů u většiny ministerstev a dalších státních úřadů. Nejvíce mají klesnout výdaje v absolutní částce ministerstvu zemědělství, a to o 2,1 miliardy korun. Naopak největší růst je u ministerstva práce a sociálních věcí o 9,9 miliardy a u ministerstva pro místní rozvoj o 8,5 miliardy korun. V údajích jsou už nově započteny peníze z fondů EU a dalších finančních mechanismů, jako jsou například tzv. norské fondy.

Celkově ministerstvo financí navrhuje pro příští rok výdaje včetně unijních peněz ve výši 1297,6 miliardy korun. Letos rozpočet počítá s částkou o zhruba 47 miliard nižší, tedy 1250,9 miliardy korun.

Státní rozpočet i jeho parametry zřejmě doznají ještě výrazných změn, vždy tomu tak v předchozích letech bylo. MF totiž navrhuje v materiálu na příští rok schodek rozpočtu 48,5 miliardy korun, upozornilo ale zároveň na to, že je možné výdaje zvýšit o 11,5 miliardy korun tak, aby byla dodržena dohoda koaličních stran. Příští rok počítá se schodkem 60 miliard korun. Podmínkou pro navýšení schodku podle materiálu je, že se zvýší výdajové rámce na následující roky, které bude vláda také v pondělí projednávat. Jejich růst následně musí schválit Poslanecká sněmovna.