Libanonský deník Al-Achbár v úterý napsal, že Moskva dokončila návrh ústavy, která odstraní většinu prezidentských pravomocí a umožní vznik více decentralizované vlády. Obojí návrhy jsou ústupky, které by uvítali povstalci bojující proti Asadovi.

"V Sýrii nebyl předložen žádný návrh ústavy. Vše, co napsala média, je absolutně nepravdivé," uvedl úřad syrského prezidenta na své facebookové stránce. "Jakákoli budoucí syrská ústavy nebude předložena zvenčí, ale bude celá syrská. Prodiskutovaná a odsouhlasená Syřany a poté předložená k hlasování v referendu. Cokoli jiného by bylo bezcenné a nesmyslné," dodal úřad.

Agentura Bloomberg minulý týden napsala, že Rusko a Spojené státy, které stojí na straně umírněné opozice, pracují na sepsání syrské ústavy společně. Rada bezpečnosti OSN loni v prosinci schválila rezoluci o Sýrii, ve které se píše o zahájení mírových jednání i o tom, že do šesti měsíců od jejich začátku by měla být vytvořena důvěryhodná přechodná vláda, měla by vzniknout nová ústava a do 18 měsíců by se měly uskutečnit svobodné volby pod dohledem OSN.