Podle agentury Unian k výbuchu pod transportérem došlo po útoku separatistů na vládní pozice, do kterého se zapojila i bojová vozidla pěchoty. Po zničení jednoho vozidla se nepřítel stáhnul.

Mluvčí separatistů Eduard Basurin naopak obvinil ukrajinskou armádu z pokusu o prolomení povstaleckých pozic na doněckém předměstí Avdijivka. Ukrajinští velitelé podle něj mají na svědomí životy šesti vojáků, zabitých separatisty při odrážení útoku. Armáda tato tvrzení nepotvrdila.

Boje ve východoukrajinském Donbasu mezi vládními vojsky a proruskými separatisty začaly v dubnu 2014, po únorovém svržení proruského prezidenta Viktora Janukovyče opozičními demonstranty v Kyjevě a po ruské březnové anexi Krymu. Kyjev a Západ obviňují Rusko z vojenské podpory separatistů; Moskva to popírá a připouští jen účast ruských dobrovolníků. Kyjev a Moskva se vzájemně obviňují z odpovědnosti za to, že vázne plnění mírových dohod z Minska o politickém řešení konfliktu, který si za dva roky vyžádal více než 9300 mrtvých.