Časopis L'Expansion minulý měsíc informoval, že úřady zaslaly francouzské pobočce McDonald's účet na nezaplacené daně ze zisku v částce 300 milionů eur (8,1 miliardy Kč). Úřady podle této zprávy tvrdí, že firma krátí daně tím, že své zisky z Francie přesouvá do Lucemburska a Švýcarska.

McDonald's zprávu o razii odmítl komentovat. Poukázal na svá předešlá vyjádření, v nichž poukazoval na to, že je jedním z největších daňových poplatníků ve Francii. Vyjádření odmítlo i francouzské ministerstvo financí.

Francouzská policie v úterý v rámci vyšetřování daňových machinací a praní špinavých peněz provedla razii v pařížských kancelářích americké internetové společnosti Google. Vyšetřování má prověřit, zda Google ve Francii plní své daňové povinnosti.

Google a jiné americké firmy mají kvůli daním potíže i v dalších evropských zemích. Francie, Británie i další státy si už delší dobu stěžují na daňové praktiky zejména velkých internetových firem, které přesouvají zisky do zemí s nižší daňovou zátěží.