Do Británie loni přišlo 630.000 migrantů, což je o dva tisíce méně než v roce 2014. Celkem 297.000 jich zemi opustilo. Předloni jich zemi přitom opustilo o 22.000 více. Čistá migrace se tak meziročně zvýšila především kvůli tomu, že ze země odešlo méně migrantů.

Z osmi středoevropských a východoevropských států, které vstoupily do EU v roce 2004 a k nimž patří i Česko, přišlo po odečtení odchozích migrantů loni do Británie 47.000 lidí, což je o tisíc méně než v roce 2014. Naopak čistá migrace z Bulharska a Rumunska, které do evropského bloku vstoupily v roce 2007, se zvýšila o 14.000 osob na 58.000.

Předseda protiunijní a protiimigrantské Strany nezávislosti Spojeného království Nigel Farage označil nově zveřejněná data za důkaz toho, že migrace není pod kontrolou. "Masová imigrace je stále beznadějně mimo kontrolu a bude se to zhoršovat, pokud zůstaneme součástí EU," řekl.

Britský premiér David Cameron v roce 2010 slíbil, že sníží čistou migraci do Británie na 100.000 osob ročně. Slib se mu ale dodržet nepodařilo, zčásti právě kvůli občanům Evropské unie, kteří do ostrovní země přišli díky možnosti volného pohybu osob v rámci evropského bloku, napsala agentura Reuters.

Cameron v únoru v rámci dohody o reformě vztahů Británie a EU vyjednal před červnovým hlasováním o případném odchodu země z unie (brexitu) "záchrannou brzdu" v podobě možnosti omezit výplatu nepříspěvkových zaměstnaneckých benefitů lidem z jiných unijních zemí. To by podle něj mělo být zárukou snížení počtu migrantů z EU, kteří chtějí zneužívat britský sociální systém.

Podle kritiků ale opatření počet nově příchozích občanů EU nijak neomezí vzhledem ke všeobecně vyšším platům v zemi, přítomnosti velkých komunit migrantů i rozšíření znalosti angličtiny jako cizího jazyka.

V Británii podle nedávného průzkumu pracují asi dva miliony občanů z jiných členských zemí osmadvacítky.