Podle odborového svazu CGT se stávka dotkla 19 jaderných elektráren v zemi, přičemž deset z nich omezilo výrobu. Mluvčí CGT podle agentury AFP uvedl, že během dne bude třeba dovážet elektřinu ze zahraničí.

Z údajů RTE podle agentury Reuters vyplynulo, že dovoz elektrické energie do Francie vzrostl kolem 13:00 na zhruba 3,3 gigawattu z přibližně 800 megawattů, kde byl předešlý den ve stejnou dobu. Francie dováží elektřinu především z Německa a ze Švýcarska.

Jaderné elektrárny vyrábějí asi 75 procent elektřiny ve Francii. Stávky a blokády proti vládní reformě narušily v minulých dnech i provoz šesti z osmi francouzských ropných rafinerií a vedly k nedostatku pohonných hmot ve velkých částech Francie včetně Paříže. Země kvůli tomu začala ve středu poprvé od roku 2010 využívat pohonné hmoty ze strategických zásob.

Odboráři CGT ve všech 19 jaderných elektrárnách ve Francii se ke stávkám rozhodli připojit ve středu. Chtějí tak podpořit požadavek, aby socialistická vláda ustoupila od prosazované reformy zákoníku práce, která má usnadnit přijímání a propouštění zaměstnanců. Vláda se reformou snaží povzbudit podniky k tvorbě nových pracovních míst, kritici však tvrdí, že umožní zaměstnavatelům obcházet práva zaměstnanců.

Mluvčí energetické společnosti EDF řekla, že do stávky se zapojila téměř desetina jejích zaměstnanců. Státem ovládaný podnik má povinnost dodržovat minimální úroveň produkce, aby se zabránilo výpadkům dodávek během stávek. Veřejnost nižší výrobu elektrické energie tudíž nemusí zaznamenat, napsala agentura Reuters. Pro EDF ale výpadky znamenají vyšší náklady: musí totiž uvést do chodu dražší uhelné nebo plynové elektrárny a zvýšit dovoz.