"Je to standardní podraz našich koaličních partnerů. Na vládě si odhlasujeme podobu zákona, a pak ji ve Sněmovně socialisté upravují ve shodě s opozicí," napsal Babiš. Obdobně se ve Sněmovně vyjádřil Faltýnek. Norma, o níž dnes poslanci hlasovali, podle něj neměla s původní předlohou mnoho společného. Faltýnek o ní mluvil jako o "takzvaném vládním návrhu". Prohlásil také, že hnutí neporušilo koaliční smlouvu, jak tvrdí lidovci a ČSSD. "Hnutí ANO nepovažuje postoj, který jsme zaujali za porušení koaliční smlouvy," řekl Faltýnek.

Poslanec ANO Rostislav Vyzula, který je zároveň onkologem, rozhořčeně dodal, že zákon byl změněn na vysloveně prokuřácký. "Ministr zdravotnictví (Svatopluk Němeček) se chová jako ministr tabákového průmyslu," uvedl Vyzula. Za největší problém považuje poslanec změnu, kterou navrhl poslanec ODS Marek Benda. Díky ní by mohly v restauracích vznikat kuřárny. "To je absurdní! Kategoricky to odmítám," prohlásil o této "Bendově fintě" Vyzula.

Bendovu úpravu podpořilo v dílčím hlasování i osm poslanců hnutí ANO včetně Faltýnka. Proti bylo 33 zákonodárců hnutí, jeden se hlasování zdržel. Pozměňovací návrh poslance ODS prošel v dolní komoře o pět hlasů. "Část poslanců, bohužel i z našeho hnutí, hlasovala pro ty oddělené prostory. Tím se pro další členy našeho hnutí stal ten zákon nepřijatelný," připustil před novináři poslanec ANO Ivan Pilný. Předseda ANO Babiš později označil Bendovu změnu za ústupek pro výrobce cigaret. "Šel na ruku tabákovým výrobcům. To je celá pravda," uvedl.

Hnutí ANO se chce vrátit k dva roky starému návrhu vlastního poslance Radka Vondráčka. Je mnohem úspornější než zákon, který předložila vláda. "V podstatě říká, že kde se vaří, tam se nekouří," shrnul jeho podstatu Faltýnek. Lidovci už oznámili, že tento návrh zákona nepodpoří z principu kvůli tomu, že ANO dnes nehlasovalo s koalicí.

Představitelé KDU-ČSL i ČSSD označili dnešní postup ANO za překvapující a považují ho za hrubé porušení koaliční smlouvy. Obě strany se shodly, že ANO opakovaně jednalo proti smlouvě. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) oznámil, že kvůli situaci svolá koaliční radu.