Do Prahy tak přijíždějí studovat lidé z Bolívie, Nikaraguy, Venezuely nebo Argentiny. Přispěla k tomu společná aktivita pražských univerzit, které pod značkou Study in Prague spojily síly a prezentují vysoké školy na veletrzích po celém světě.

ČVUT v angličtině vyučuje téměř tři čtvrtiny ze svých asi 110 studijních programů. "Už máme některé studijní programy v ruském jazyce, v němčině, ve španělštině. Snažíme se, aby to portfolio možností pro zahraniční studenty bylo vysoké," uvedl rektor.

Univerzita také podporuje zahraniční výjezdy svých studentů. Aktuálně má asi 160 partnerských smluv s univerzitami po celém světě včetně USA, Austrálie, Nového Zélandu, Asie nebo Ruska. "Téměř nenajdeme zemi, kde bychom neměli s nějakou univerzitou smlouvu," poznamenal rektor.

Zájem studentů je obrovský, ale problém jsou někdy jejich jazykové schopnosti. "To nás limituje v počtu výjezdů. Velmi masivně to podporujeme finančně. Každý student dostane stipendium na pobyt v zahraničí, něco přispívá i fakulta," řekl Konvalinka.

Na první pohled je podle něj možné rozeznat studenty, kteří se vrátili ze zahraničního pobytu. "Jsou po příjezdu sebevědomější, dospělejší. Musí se o sebe umět postarat," uvedl.

Na ČVUT působí také asi 189 zahraničních pracovníků, přibližně polovina jsou Slováci. Tato univerzita může využívat pracovní pozici, kterou hradí Fullbrightova komise. Aktuálně díky ní deset měsíců tráví na ČVUT Martin Margala ze světoznámého Massachusettského technologického institutu (MIT). "Tito profesoři jsou obrovskou reklamou pro ČVUT. Jsou významní i pro studenty, o jejich přednášky je obrovský zájem," dodal Konvalinka.

Kamila Nešporová mal