O schvalování své kandidatury na středečním zasedání kabinetu se zmínil sám Lajčák v e-mailu politickému analytikovi Eduardu Chmelárovi, který se o novinku podělil na sociálních sítích.

"Potvrdil, že se zítra stane oficiálním kandidátem na post generálního tajemníka OSN, že mu podporu vyjádřili všichni nejvyšší ústavní činitelé Slovenské republiky, a poděkoval za povzbuzení," uvedl Chmelár.

Ministr oficiálně svou kandidaturu ani nepotvrdil, ani nevyloučil, zájem však naznačoval. "Netajím, že je to atraktivní téma, pro profesionálního diplomata je to výzva, příležitost - a před příležitostmi se neutíká," poznamenal na počátku května.

O nominaci Lajčáka na prestižní diplomatickou funkci se v zemi hovořilo již dříve. Slovenský premiér Robert Fico v kampani před březnovými parlamentními volbami označil Lajčáka za horkého kandidáta na šéfa OSN. Lajčák zastával úřad slovenského ministra zahraničí i v předchozí jednobarevné vládě sociálních demokratů.

Spolu s Lajčákem se o post šéfa OSN bude ucházet přinejmenším desítka dalších kandidátů. Až sedm jich pochází z východní Evropy, která svého zástupce v tomto úřadě dosud neměla. Ani žena až dosud v čele OSN nestála.

Není vyloučeno, že do klání o funkci generálního tajemníka OSN se ještě zapojí další zkušený slovenský diplomat a exministr zahraničí Ján Kubiš, který je v současnosti šéfem mise OSN v Iráku. I o jeho kandidatuře do čela OSN se na Slovensku spekulovalo již v minulosti.

Mezi čtyřmi dosavadními uchazečkami je i dosavadní šéfka UNESCO, Bulharka Irina Bokovová. Kromě ní je za favorita pokládána i bývalá novozélandská premiérka Helen Clarková a bývalý vysoký komisař OSN pro uprchlíky a portugalský expremiér António Guterres.

Volba generálního tajemníka OSN byla v minulosti kabinetní záležitostí, v níž měli hlavní slovo stálí členové Rady bezpečnosti. Slyšení před Valným shromážděním OSN se uskutečňuje vůbec poprvé. Kandidáti musejí předkládat přihlášku, profesní životopis a prohlášení o morální způsobilosti. Od července se Rada bezpečnosti OSN několikrát kvůli volbě sejde, svůj konečný návrh předloží ke schválení plénu OSN v září. RB OSN má ovšem i v tomto bodě právo veta.