Hlavě státu vadilo zejména to, že na místo ve školce budou mít od roku 2020 nárok i dvouleté děti. Byl také proti vymezení školských obvodů spádových mateřských škol. Prezident vrátil zákon poslancům i kvůli inkluzi. Nová pravidla pro výuku postižených dětí na běžných školách tak budou platit už od září.

Podle Zemanova mluvčího prezident respektuje rozhodnutí poslanců a uchovává si důvody, které ho vedly k vetování novely školského zákona. Jiří Ovčáček to napsal na twitteru.

Prezidentovo stanovisko během zhruba dvouhodinové debaty ve Sněmovně podpořila opozice. Podle jejích zástupců navrhovaná opatření dílem zatíží obce a dílem jsou nadbytečná. Ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) ale návrh hájila s tím, že je schopna změny uvést do praxe. Uvedla mimo jiné, že již nyní je ve školkách 40.000 dětí mladších tří let a do budoucna budou kapacity dostatečné.

"V roce 2020 pokud by polovina demografického vývoje dvouletých využila možnosti přístupu do mateřských škol, pak by to vypadalo tak, že už stávající kapacity by byly dostačující vyjma Prahy a Brna," uvedla ministryně s tím, že chybějící kapacity by bylo možné dobudovat s pomocí peněz z EU. Vysloužila si za to kritiku pravice za socialistické plánování, neboť zajišťuje místa ve školkách ještě nenarozeným dětem.

Novela počítá s tím, že během příštích tří let budou mít nárok na místo v mateřské škole také čtyřleté, tříleté i dvouleté děti. Přednostní právo mají mít děti, které bydlí ve spádovém obvodu školky. Kritici namítali, že obce budou muset dětem držet místo ve školce, i když nebude obsazeno. Povinný rok školky bude možné nahradit domácím vzděláváním. Jeho dostatečnost si budou rodiče muset nechat ověřit přezkoušením dítěte. V každém případě ale rodiče budou muset nechat své potomky zapsat do školky, jinak jim bude hrozit až pětitisícová pokuta.

Komunistům vadilo hlavně to, že novela má umožnit individuální domácí vzdělávání také u starších žáků, nejen mladších.

Jednotné přijímací zkoušky na střední školy se budou týkat testů z češtiny a matematiky. Výjimku budou mít střední školy s talentovou zkouškou - konzervatoře, umělecké školy a sportovní gymnázia. Obory, pro které bude maturita z matematiky povinná, má stanovit vláda nařízením. Maturanti tak budou mít do budoucna tři povinné předměty, vedle matematiky ještě češtinu a cizí jazyk. Novela rovněž obnovuje hodnocení písemných prací z českého jazyka Centrem pro zjišťování výsledků vzdělávání (CERMAT), které také vytvoří a dodá jednotné přijímací testy.

Pro přehlasování prezidentského veta hlasovalo podle záznamu 106 poslanců ze 176 přítomných, potřeba bylo nejméně 101 hlasů, tedy nadpoloviční většina všech členů dolní komory.