Cesta do Makedonie a Arménie se uskuteční 8. až 10. června. Zeman nejprve navštíví Makedonii, kde jedním z hlavních témat bude nejspíš migrační krize. Přes makedonské hranice s Řeckem v minulosti proudily tisíce uprchlíků. "Lze proto předpokládat, že se bude (migrační) otázka diskutovat při vzájemných setkáních v Makedonii," řekl Ovčáček. Zeman je odpůrce příchodu muslimských migrantů do Evropy. Poté přeletí do Arménie, kde se podle Ovčáčka vysloví k aktuálním tématům regionu. Stojí na pomezí znovuobnovení ozbrojeného konfliktu mezi Arménií a Ázerbájdžánem.

Další Zemanovou zahraniční cestou měla být, po summitech NATO ve Varšavě a Evropské unie s asijskými státy ASEM v mongolském Ulánbátaru, cesta do Jižní a Střední Ameriky. Pražský hrad se snažil spojit zahájení olympijských her v Riu de Janeiru s návštěvou dalších zemí regionu. Podle Ovčáčka se ale Zeman v srpnu zúčastní jen zahájení olympiády. Kombinovaná cesta po Mexiku, Kolumbii a Kostarice by se měla uskutečnit až na podzim. "Důvod je prostý, Kolumbie teď řeší své vnitropolitické záležitosti, to znamená, že požádala o odklad té cesty, jinými slovy plánuje se spíše na podzim," řekl hradní mluvčí.

Ještě před odletem na summit NATO ve Varšavě, který se koná 8. a 9. července, Zemana čeká krátká dovolená na jeho oblíbené Vysočině, řekl ČTK Ovčáček. Předcházet mu bude opět krajská cesta po Vysočině, která skončí 1. července.

Zeman svou dovolenou tradičně tráví na své chalupě v Novém Veselí, kde chodí na procházky nebo se projíždí ve svém žlutém nafukovacím člunu na Veselském rybníku.

Další část dovolené si prezident podle Ovčáčka možná vybere po návratu z Mongolska. "Nepůjde o nějakých 14 dnů, ale maximálně opět o pět dnů," dodal mluvčí.