"Dovolte mi, abych Vám co nejsrdečněji pogratuloval ke zvolení prezidentem Rakouské republiky," napsal Zeman. "Těší mě, že jsou vztahy mezi našimi zeměmi přátelské a bezproblémové a že se úspěšně rozvíjejí v mnoha oblastech. Jsem přesvědčen, že tento pozitivní trend bude pokračovat i nadále a že také my dva z našich prezidentských funkcí přispějeme k jeho posílení," dodal. Van der Bellenovi dále popřál pevné zdraví a hodně úspěchů v profesním i soukromém životě.

Nového prezidenta si Rakušané zvolili o víkendu. Van der Bellen ve volbách velmi těsně porazil kandidáta Svobodné strany Rakouska Norberta Hofera, který se v předvolební kampani postavil například proti migrantům.

Další čeští politici výhru Van der Bellena přivítali už v pondělí, označili ji za vítězství nad populismem. "I v nesnadné době, kterou Evropa prochází, je možné uspět, aniž by politik podléhal populismu a nacionalismu," uvedl například premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Volební klání, které nebývale rozdělilo Rakousko, rozhodly až korespondenční hlasy. Zatímco po sečtení hlasů odevzdaných v neděli přímo ve volebních místnostech Hofer těsně vedl, vyhodnocení téměř 750.000 korespondenčních hlasů rozhodlo o tom, že ještě těsnějším rozdílem celkově zvítězil Van der Bellen. Získal 50,3 procenta hlasů, zatímco kandidát Svobodných obdržel 49,7 procenta. Soupeře dělilo 31.026 hlasů.