Příměří se netýká radikálních skupin. Jedna z nich, Islámský stát (IS), v pondělí zaútočila na západě Sýrie a zasáhla města Džabla a Tartús. V Džable jeden z výbuchů zasáhl tamní nemocnici a WHO oznámila, že na místě přišlo o život 43 lidí, hlavně pacientů a jejich příbuzných, kteří přišli na návštěvu. Zahynuli také tři lékaři a další členové personálu. Provoz nemocnice je přerušen.

IS oznámil, že chtěl zasáhnout alávity, tedy členy menšinové šíitské sekty, k níž patří syrské vedení včetně prezidenta Bašára Asada. Obě města leží v provincii Latákíja, která je baštou alávitů.

Pondělní útoky vyvolaly odvetnou akci v Tartúsu proti tamnímu táboru pro uprchlíky. Část tábora byla podle tartúské agentury Tarous2day vypálena. Do tohoto pobřežního města, kde je ruská vojenská základna, se uchýlilo 700.000 uprchlíků. Většinou jsou ze severních provincií a jsou to podle agentury AP hlavně sunnité, tedy vyznavači stejné větve islámu jako IS.

V Sýrii bylo v únoru dohodnuto příměří, avšak je porušováno. Opozice v neděli pohrozila, že do 48 hodin obnoví boje, aby pomstila vládní ofenzivu u Damašku. Americký vyslanec pro Sýrii Michael Ratney na twitteru v pondělí večer opozici vyzval, aby příměří nepřerušovala.

Šéf ruského koordinačního centra pro Sýrii Sergej Kuralenko vyzval syrskou vládu a její oponenty, aby v oblasti Daráji a Ghúty od čtvrtka začali dodržovat 72hodinové příměří. Opozice by se podle něj měla stáhnout z oblastí obsazených radikální frontou An-Nusra. Tato organizace podle generála v Halabu na severu shromáždila 6000 bojovníků a připravuje rozsáhlou ofenzivu proti vládním pozicím ve městě. Halab je rozdělen na část kontrolovanou vládou a část, která je pod kontrolou opozice.

Syrští povstalci podporovaní koalicí vedenou USA dnes zahájili rozsáhlý útok na islamistické jednotky severně od města Rakka, které je baštou Islámského státu. Informovala o tom agentura AFP. "SDF (Demokratické síly Sýrie) zahájily operace, jejichž cílem je vyčistit vesnické oblasti na severu, a tak vyvinout tlak na Rakku," uvedl mluvčí americké koalice Steve Warren.

Americké letectvo bude povstalecké jednotky podporovat ze vzduchu. Demokratické síly Sýrie jsou koalicí vedenou syrskými kurdskými milicemi. SDF nyní čítají kolem 25.000 kurdských bojovníků z milic YPG a zhruba 5000 Arabů. Někteří z povstaleckých bojovníků byli vycvičení a vybaveni Spojenými státy. Kdy může přijít samotný útok na Rakka, zatím není jasné, poznamenala agentura AFP. SDF nic takového ve svém prohlášení nezmínila.

Koalice, která patří již více než dva roky mezi klíčové spojence Američanů, se na severu Sýrie snaží vést intenzivní boj proti Islámskému státu. Demokratické síly Sýrie nyní ovládají území o rozloze asi 26.000 kilometrů čtverečních včetně 400kilometrového pásu podél turecké hranice.

Podle mluvčího SDF je cílem nové ofenzivy "osvobodit severní Rakku" a ty, kteří jsou Islámským státem utlačováni. Povstalci mají v plánu postupovat po jednotlivých vesnicích a zatím se prý nesetkali s větším odporem. Podle mluvčího americké koalice se uvnitř samotného města Rakka nachází asi tři až pět tisíc islamistických bojovníků.

tes sva šeb