"Očekáváme, že během našeho předsednictví začne fungovat evropská pohraniční a pobřežní stráž, která zlepší schopnost Evropské unie řídit vnější hranice a zajišťovat návraty nelegálních migrantů," řekl dnes Lajčák před poslanci slovenské sněmovny o prioritách slovenského předsednictví.

Migrační politika by podle Lajčáka měla být založena na ochraně vnějších hranic, znovuobnovení schengenského prostoru volného pohybu osob a na spolupráci se třetími zeměmi.

Slovensko se v migrační krizi postavilo proti přerozdělování uprchlíků v unii na základě povinných kvót a toto rozhodnutí většiny členských států EU loni napadlo u unijního soudu. Země by podle Lajčáka ale uvítala atraktivnější podmínky pobytu pro vysoce kvalifikované migranty na území unie.

Kromě migrace se další z celkem čtyř hlavních témat slovenského předsednictví v EU týkají užší spolupráce v ekonomické oblasti, rozvoje energetické unie a podpory sousedské politiky EU.

"Prioritním tématem našeho předsednictví bude hospodářsky silná unie. Budeme prosazovat prohlubování hospodářské a měnové unie. Ve finanční oblasti je jedním z klíčových témat podpora malých a středních podniků jako hlavních tvůrců pracovních míst," řekl Lajčák, podle něhož chce Bratislava také dosáhnout pokroku v integraci kapitálových trhů.

Slovensko plánuje prosazovat rozvoj energetické unie a jednotného digitálního trhu. "Jak nám avizovala Evropská komise, slovenské předsednictví bude pro energetickou unii klíčovým semestrem, ve kterém budou představeny hlavní návrhy. Naším cílem zůstává bezpečná a čistá energie za ceny dostupné pro spotřebitele," uvedl slovenský ministr zahraničí.

Slovensko převezme své historicky první předsednictví v EU na začátku července, tedy krátce po britském referendu o setrvání v unii. "V případě hlasování pro setrvání v unii nás čeká implementace dohody mezi Evropskou unii a Spojeným královstvím. Negativní výsledek by byl výzvou pro celou integraci, protože zatím neexistuje precedens vystoupení země z Evropské unie," řekl Lajčák. Právě kvůli britskému referendu Slovensko schválí svůj program předsednictví v EU až na konci června.